top of page

Be a part of Golf Life 

 

ARNE NIELSSON

Interview 

 

IMG_7344.jpg

Når du SELV SKABER bolden!

 

 

Vi har haft en spændende, cool og lærerig snak med Arne Nielsson, som sætter vores forskellige personligheder i spil og forklarer, hvordan vi kan spille både os selv og hinanden gode på golfbanen.

 

Arne Nielsson er ti-dobbelt verdensmester og olympisk sølvvinder i kanoroning og har siden 1996 arbejdet som professionel coach og foredragsholder for primært erhvervs- og idrætsfolk, heriblandt coach for golfspilleren Søren Kjeldsen.

Arne har en særlig, intens udstråling, og det er tydeligt, at han har stor erfaring med at konkurrere og elsker at udfordre – både selv og andre.

’Lad mig sige det lige ud – golf er et tålmodighedsspil,- og det gør altså noget ved folk, som ikke er tålmodige!  Derudover er det et spil, hvor vi skal være venlige, opføre os ordentligt og understøtte hinanden – også selv om vi er på vej til tabe runden og spiller helt ad H til! Og det er altså noget af en udfordring, hvis man – som jeg – elsker at vinde!

Når golfspillet går hen og bliver resultatfokuseret, bliver vi ’låst’, og vi bliver anspændte, når vi har høje forventninger til vores spil. Så vil vi det for meget, og vi bliver en belastning for både os selv og de andre ’i bolden’. Der er ikke noget værre end at spille sådan en runde. Du kender det sikkert – det er næsten ikke til at holde ud!

Når vi derimod slipper presset, og tør ’lege’ lidt på banen, mærker vi hvordan spillet flyder, der skabes ’godt humør i bolden’, og det skaber tryghed og får det gode spil frem i alle.

Når vi spiller på den måde, er vi i det, jeg kalder Flowzonen. Og det er noget, vi selv kan skabe!

 

Der er mange måder at komme i flowzonen på 

 

For det første skal du lære at stole på din intuition, og så skal du lære at ’lege’. Og så handler det om at blive bevidst om din egen adfærd og måde at være på! Det lyder nemt – men tro mig, har du aldrig nogensinde tænkt over, hvordan din adfærd påvirker andre, og hvorfor du reagerer, som du gør, så kan det godt være lidt op ad bakke af finde flowzonen– og især ude på golfbanen!

 

Men alt kan læres! For det første har jeg erfaret - som tidligere professionel sportsmand og nu coach for andre professionelle, - at den eneste, der kan skabe flowzonen, er dig selv!

For det andet, så handler det om træning! Alt du træner i, bliver du bedre til. Og det gælder både den gode relation og den dårlige. Det fysiske og det mentale. Alt!’

 

Ved du, hvem du er? 

 

Arne kaster en bog i armene på os, der hedder ’Ved du, hvem du er? – Lær at spille dig selv og andre gode’. Bogen er skrevet af Arne selv, Hanne Houbak og Anne Hermansen.

Den handler kort fortalt om, hvor vi kan blive klogere på os selv og vores relationer, og træne det. I bogen beskriver forfatterne 4 adfærdstyper, Diplomaten, Analytikeren og Praktikeren og Entusiasten.

 

Typerne er med til at give læseren indsigt og få kommunikationen og samspillet blandt mennesker op på et højere niveau. 

Det handler om at vide, hvad der virker - og holde op med det, der ikke gør!  

På side 85 i bogen skriver forfatterne bl.a.; 

Vi kender det fra idrættens verden. Jo mere du træner en given ting, jo bedre bliver du. Det gælder, uanset om det er teknik eller udholdenhed. Men vi ved også, at du kan komme til at træne en dårlig eller helt forkert teknik, det være sig et golfsving, et kanotag, en måde at sparke eller kaste på. Du kan med andre ord udvikle teknikker og dårlige vaner, som du træner og træner og til sidst er så fastgroede, at de er svære at ændre. Det samme gælder i vores relation til andre – og til os selv.

Det handler om at opdage og forstå, hvad der virker – og holde op med det, der ikke gør!

 

Spil hinanden gode 

 

’For at forstå hvad der virker, bliver man nødt til at vide mere om, hvem man er’ siger Arne, ’ og når du ved, hvem du selv er, så er det også lettere at forstå andre og på den måde ’spille hinanden gode’. Han henviser til de 4 typer og siger, at han er en ’typisk’ Entusiast.

For eksempel er jeg sådan en, der godt kan lide ros og anerkendelse, og jeg bliver også let begejstret. Det vil sige, at hvis jeg så går i en 4-bold og spiller hamrende godt og ingen roser mig, så kan jeg godt blive frustreret, og så begynder mit spil måske at falde fra hinanden, fordi jeg ikke får nogen anerkendelse. Det behøver ikke være meget eller overdreven ros, men bare lige en tilkendegivelse af at, ’Ja vi har set dig Arne, og du kan noget’. Så bliver jeg glad. Sådan er Entusiasten indrettet. Hvis dem, jeg spiller med, ved, at jeg har det sådan, så kan de være med til at ’spille mig god’.

 

Det er ikke alle, der behøver ros under en runde golf. Nogle bliver direkte irriteret, hvis der skal kommenteres eller snakkes under runden. Det kan for eksempel være Analytikeren, der har mere brug for at fordybe sig i tanken om det næste slag og måske er fuldkommen ligeglad med, hvad andre tænker om dem og deres spil, men som kan blive meget frustreret eller drænet for energi, hvis de ikke få lov til at tænke over tingene.

 

Når jeg coacher professionelle 

 

Når jeg coacher professionelle – eller andre for den sags skyld, prøver jeg altid som noget af det første, at finde ud af hvilken type de er. Det nytter ikke noget, at jeg roser Søren Kjeldsen til skyerne, hvis det, han har brug for, er noget helt andet. Når han spiller en turnering og kan mærke, at det ikke ’spiller’, ringer han efter mig. Så kommer jeg flyvende, og vi tager en snak om, hvad der ikke virker. Nogle gange kan det være caddien, som ikke forstår, hvordan man spiller Søren god eller har en adfærd som direkte dræner Søren, eller det kan være den spiller, han går med i samme bold, som bare er en helt anden type, og hvis adfærd påvirker Søren negativt. Så arbejder Søren og jeg på, hvordan han kan få både dem og sig selv spillet gode. At finde tilbage til legen er ofte det første step, når man er ’stivnet’ i sit spil og er røget ud af flowzonen.

Alt kan læres 

 

Nogle af kendetegnene ved mennesker, der lykkes, er at de har fundet deres passion og går efter den. Dernæst er det hårdt arbejde, altså træning. Og det er lige meget, om det er fysisk eller mental træning. Alt kan læres. Men det starter med legen. Når vi leger, sætter vi os selv fri fra pres og præstation. Der er en grund til, at Bubba Watson og Phil Michelson  er så gode, som de er. Jeg kender næsten ingen som dem, der er så god til at lege. Det er fantastisk og inspirerende!

 

 

Kom ud af den tryghedszone og vær med til at løfte andre! 

 

Vi har som mennesker en tendens til at se holde fast i vores gamle mønstre. Det er behageligt og velkendt, og det er så ikke så underligt, at vi gerne vil blive der, men det får os altså ikke til at udvikle os særlig meget. Hvis jeg skal fortælle golfspillere rundt om i Danmark, hvordan de kan blive bedre golfspillere, så vil jeg anbefale dem at komme lidt ud af tryghedszonen. Hver gang vi kommer ud af tryghedszonen lærer vi noget om os selv – og det vil sige, at vi lærer os selv bedre at kende. 

 

Sidst men ikke mindst skal man være med til at spille sine omgivelser gode. Det handler både om partneren, kollegaen, golfspilleren i bolden og andre relationer. Vil du gerne løfte dig selv til et højere niveau, skal du være med til at løfte andre. Det er i samspil med andre, at du udvikler dig. Det er sådan, du skaber større mulighed for at komme i flowzonen.

 

Arne's 6 konkrete tips, når du spiller golf

 

Arne's 6 konkrete tips, når du spiller golf;

  1. Spil dine omgivelser gode (tænk over, hvordan du kan støtte de andre bedst under runden)

  2. Husk, at det du ser efter, er det, du får øje på (hos dig selv og andre – positive og negative ting)

  3. Stol på din intuition (du ved bedst – mærk efter)

  4. Vær bevidst om dit kropssprog (kend dig selv og de signaler du sender, bevidst eller ubevidst)

  5. Få legen ind i spillet (slap af – lad legen fylde noget mere når du spiller)

  6. Vælg en ting ad gangen du vil træne i! (fokuser’, træn og bliv bedre!)

 

 

Beskrivelse af de 4 adfærdstyper  

 

DIPLOMATEN

Diplomaten bliver ladet op af nærvær, omsorg, et varmt og godt arbejdsmiljø samt faste og trygge opgaver. Diplomaten er eftertænksom og betænksom og har en veludviklet evne til at kunne anskue ting fra mange perspektiver. Diplomaten er empatisk og følelsesorienteret og har ofte føling med andre mennesker.

 

Diplomaten drænes derimod, når der bliver talt grimt til personen,- eller andre i nærheden, når man kommer uden for komfortzonen, når der er korte deadlines og der er en dårlig stemning. En runde golf med meget brok eller snak i ’krogene’ af og om de andre spillere i bolden, er ikke lige diplomatens kop the, og vil med sikkerhed spille ham mindre god hvis ikke dårlig! 

 

 

PRAKTIKEREN

Praktikeren har det godt og bliver ladet op af at have indflydelse og tage styringen, når der er kendte rammer og en klar kommunikation. Praktikeren er utålmodig og har fokus på resultater, og vil helst have ligefremme spørgsmål, ærlighed og en klar dialog. Praktikeren er direkte og kontant og lader sig ikke så let dupere.

 

Praktikeren drænes af uklare rammer, skjulte agendaer, når der ingen indflydelse er, og der ikke bliver taget en klar styring. Praktikeren benytter ikke sin intuition i lige så høj grad som de øvrige typer, og derfor er klar kommunikation ofte den nemmeste måde for praktikeren at være i relation på med sine omgivelser. Praktikeren drænes eller tirres fx, hvis du beder ham om gode råd til dit spil undervej i golfrunden, og du så ikke benytter dig af dem. Hvorfor så bruge krudt på dig?

 

ANALYTIKEREN

Analytikeren lader op ved at få god tid til at reflektere og får lov og mulighed for at ’nørde’ i fred og ro. At kunne få lov at fordybe sig og være alene i perioder er vigtigt, for at analytikeren trives. Analytikeren udtaler sig om de ting, han ved, og helst når han har noget på hjerte. Han kan godt lide at gå i deltaljer men ikke snakke smalltalk. Det kan være godt at have in mende, hvis du går en runde golf med analytiker!

Analytikeren bliver derimod drænet for energi, når han skal være noget, som han ikke er, eller der er for meget fart på, og der ikke er tid til refleksion. Han bryder sig heller ikke om, at der bliver taget beslutninger uden, at der er tænkt over tingene. Og han drænes for energi, når der ikke bliver lyttet til ham.

Er han fx under golfrunden i gang med en længere forklaring omkring sit arbejde, og bliver afbrudt midt i sin sætning, kan det sagtens være med til at spille ham ’dårlig’ i stedet for god. Analytikeren har det bedst med, at få forklaret hvorfor han afbrydes eller at fx snak under runden, når der fx slås ud fra teestedet eller puttes, frabedes. Det vil han til enhver tid kunne forstå. 

 

ENTUSIASTEN

Entusiasten har det rigtig godt med og lades op af nye spændende opgaver, at få ros og anerkendelse (ofte), at få frihed til at handle og tage beslutninger og at der sker forandringer som han får lov at sætte sit præg på.  

Entusiasten er styret af sine følelser og har en stærk mavefornemmelse, om noget føles rigtigt eller forkert. Entusiasten elsker positiv opmærksomhed og er primært optaget af, hvad han selv føler og mærker, og så stiller han gerne op i ’rampelyset’ og kan lide ord som genial, fantastisk og verdensklasse, når der tales om hans præstationer.

At fx få af vide af sine medspillere, at man har slået et såkaldt verdensklasse- slag under en golfrunde, er derfor sød musik i entusiastens ører – også selvom ordet måske er en smule overdrevet i forhold til selve slaget.

Entusiasten bliver drænet for energi, når han ikke får ros og anerkendelse, og hvis han skal gøre det samme igen og igen og arbejde med rutiner. Han bryder sig ikke om et dårligt arbejdsmiljø og kan ikke lide at være uden indflydelse og at blive overset. Han gider faktisk ikke beskæftige sig med alt det der ikke virker, når han nu kan fokusere på alt det, der virker! Under en golfrunde kan det derfor dræne en entusiast, hvis han skal gå 18 huller og høre på alt det, der ikke virker på golfbanen eller for de andre spillere i bolden for den sags skyld.

 

Du kan læse mere om de 4 typer i Arne's bog og tage Typetesten

 

Læs mere om de 4 typer i Arne Nielssons bog 'Ved du, hvem du er? – Lær at spille dig selv og andre gode’, som han har skrevet sammen med Hanne Houbak og Anne Hermansen.

 

I bogen får du adgang til en kode, så du kan tage typetesten og finde ud af, hvilken type du scorer højest på.

Bemærk at typerne ikke er den endelige sandhed om, hvem vi er. Vi kan have en præference for at score højere på den ene type frem for de øvrige, og vi mennesker er heldigvis mere komplicerede end hvad disse 4 adfærdstyper kan indfange. Alligevel er det et spændende værktøj at bruge, når vi vil ud af komfortzonen, få større selvindsigt og lære os selv bedre at kende. 

Bogen kan du købe på hans website her eller fx gennem SAXO.

 

Held & lykke med at skabe din bold!

 

ARNE NIELSSON 

KONTAKT

 

SIGN UP NEWSLETTER 

BE A PART OF GOLFLIFE

Thanks! Message sent.

bottom of page